-
Kuchnia wschodu.
03/01/2014 grawertop 0
Osoby podróżujące po świecie wiedzą, że zwiedzanie z góry zaplanowanych miejsc nie jest jedynym celem wycieczek. Podstawowym założeniem takich wyjazdów jest poznawanie kultury ludzi mieszkających w danym rejonie, więc chodzi nie tylko o ich zabytki czy atrakcje turystyczne, ale również o zwyczaje, religię oraz jedzenie. Jedzenie, które jest tak różne w każdym zakątku świata. Wielobarwność smaków na półkuli północnej jest zdumiewająca i zmienia się z każdą minutą geograficzną, równolegle ze składnikami, jakich się używa do jego przygotowania.
Podróż wschodnich państwach.
Nie zawsze odwiedzać trzeba sklep.technica.pl oraz odkurzać blachy do pizzy by komuś zainponować zdolnościami w kuchni. Na wschodzie naszego kraju znajduje się państwo zwane Ukrainą, skąd przywędrowały do nas takie potrawy, jak Barszcz Ukraiński czy kapuśniak, jeżeli jednak chodzi o barszcz, podaje się go u nas głównie z fasolą, gdy na Ukrainie spożywają go z ziemniakami oraz z małymi bułeczkami, zwanymi pampuszkami, z sosem czosnkowym. Dalej jest Rosja. Kuchnia rosyjska to tak naprawdę kuchnia wielu kultur, gdyż ciągnie się ona od Europy wschodniej aż po Azję wschodnią. Jedną z bardziej znanych potraw rosyjskich, jest potrawa, która swoją nazwę wzięła od rosyjskiego dyplomaty żyjącego na przełomie XVIII i XIX wieku. Jest to Boeuf Stroganow, zwany też Strogonowem. Wołowina pokrojona w paski z zasmażana z cebulą i pieczarkami w sosie śmietanowym z odrobiną musztardy. Sam opis potrawy daje wyobraźni obraz potrawy, która jest wręcz idealna na zimowe wieczory. Z syberyjskiego rejonu Rosji wywodzą się zaś pielmieni. Pierogi z dość luźnym farszem wieprzowo wołowym są potrawą dość tłustą, ale sytą, co przy syberyjskim rodowodzie jest jak najbardziej oczywiste.
Wróćmy jednak w kierunku zachodnio południowym. Znajdujemy się teraz na bliskim wschodzie. Najbardziej znanej potrawy bliskiego wschodu nikomu nie trzeba chyba przedstawiać. Kebab ze względu na swoje walory smakowe, z powodzeniem zdominował rynki państw europejskich. Podawany w wielu odmianach, potrafi zadowolić nawet najbardziej wybrednych konsumentów. Trochę dalej znajdują się Indie. Jest to państwo znane ze swojej wielokulturowości, jednak każdy zapewne dobrze zna curry. Wywodzi się ono właśnie z tego państwa, a danie te przyjęło się na całym świecie.
Wschód w Europie Centralnej.
Obecnie wiele sklepów w swojej ofercie ma składniki niezbędne do przygotowywania wschodnich potraw. Nie musimy wcale daleko jechać, by kupić składniki potrzebne do curry, a takiego Boeuf Stroganowa zrobimy już po wizycie w każdym supermarkecie. Każdy, kto ma ochotę na taką kuchnie, może spróbować w niej swoich sił.
Categories: Gastronomia
Tagi: Gastronomia, sprzęt restauracyjny, wyposażenie gastronomiczne
Oszczędność na ogrzewaniu domu Nowoczesne działania biznesowe
Kategorie
- Automatyczna identyfikacja
- Bez kategorii
- Bezpieczeństwo
- Bielsko Biała
- Biznes
- Budowa domów
- Budownictwo
- Bydgoszcz
- Drukarki i materiały
- Edukacja
- Elektronika
- Finanse i ekonomia
- Firmy
- Fotografia
- Gastronomia
- Gry komputerowe
- Instalacje
- Internet
- Klimatyzacja i wentylacja
- Kody kreskowe
- Komputery
- Maszyny budowlane
- Motoryzacja
- Myślistwo
- Narzędzia
- Narzędzia budowlane
- Nawadnianie
- Nieruchomości
- Obuwie
- Odzież
- Ogród
- Ogrzewanie
- Optyka
- Pomoc drogowa
- Pompy i odwadnianie
- Prawo
- Projekty budowlane
- Przemysł
- Regionalne
- Reklama
- Rolnictwo
- Rozrywka
- Rybnik
- Sieci komputerowe
- Sklepy
- Sztuka
- Transport
- Turystyka
- Umeblowanie
- Uroda i moda
- Warszawa
- Wesela
- Wyposażenie wnętrz
- Zdrowie
- Zwierzęta