-
Regularne przeprowadzanie dezynfekcji.
02/04/2017 grawertop 0
Dezynfekcja to innymi słowy zabieg odkażania, mający na celu likwidację wszelkich, szkodliwych, drobnoustrojów, które przebywają na powierzchniach i przedmiotach użytkowych. Praktycznie rzecz biorąc, każdy lokal gastronomiczny ma obowiązek przeprowadzania regularnej dezynfekcji każdego dnia, oraz okresowej, ścisłej dezynfekcji całego zaplecza kuchennego. Tylko w ten sposób można bowiem zagwarantować odpowiedni poziom czystości podczas przygotowywania posiłków, a trzeba pamiętać, iż kuchnia, to jedno z tych miejsc, gdzie wszelkie mikroorganizmy rozwijają się najszybciej i mogą negatywnie wpływać na bezpieczeństwo przygotowywanych posiłków.
Co dalej w tekście?
Regularna dezynfekcja codzienna.
DO zdecydowanie najważniejszych będzie tutaj należeć dezynfekcja codzienna, realizowana przez personel, która ma na celu nie dopuścić do rozwoju mikroorganizmów, szkodliwych dla pożywienia. W tym celu, każdego dnia, na bieżąco, należy przeprowadzać mycie powierzchni użytkowych oraz naczyń kuchennych przy zastosowaniu odpowiednio dobranych w tym celu detergentów. Niemniej jednak okresowo, należy także przeprowadzać dezynfekcję ścisłą, najlepiej realizowaną przez wyspecjalizowane w tym zakresie przedsiębiorstwa, dysponujące rozległą wiedzą, doświadczeniem, oraz niezbędnym po temu wyposażeniem.
Metody przeprowadzani dezynfekcji.
Aby dezynfekcja była jednak skuteczna, należy pamiętać o prawidłowym dobraniu metody jej przeprowadzania, w zależności od rodzaju mikroorganizmów, których chcemy się pozbyć. Wpływ na wybór metody odkażania, będzie mieć także sama powierzchnia, na której będziemy proces ten przeprowadzać. Do wyboru mamy metody odkażania takie, jak: oprysk drobnokroplisty, polewanie, zanurzanie (chodzi o przedmioty), posypywanie, zadymianie, zamgławianie.
Aby skutecznie dobrać metodę dezynfekcji, należy wziąć pod uwagę wiele czynników, wśród których zdecydowanie najważniejsze jest prawidłowe rozpoznanie, z jakim rodzajem drobnoustrojów mamy do czynienia, oraz same warunki panujące na danej, odkażanej powierzchni. W zależności od wielkości odkażanej powierzchni, należy prawidłowo dobrać ilość używanego środka. W zależności od ilości występujących mikroorganizmów, należy prawidłowo dobrać stężenie zastosowanego środka, aby dezynfekcja była wystarczająco skuteczna.Podsumowanie
Generalnie rzecz ujmując, należy tutaj przyznać, iż dezynfekcja jest niezbędnym procesem we wszelkiego rodzaju przedsiębiorstwach gastronomicznych, gdzie przygotowywana jest żywność. Wszędzie tam mogą bowiem gromadzić się wszelkiego rodzaju mikroorganizmy, które będą wywierać bardzo negatywny wpływ na bezpieczeństwo przygotowywanej żywności. Dlatego też, aby żywność nie stanowiło zagrożenia dla klientów lokali gastronomicznych, należy przede wszystkim przeprowadzać regularnie proces dezynfekcji powierzchni użytkowych, oraz wszystkich naczyń, wykorzystywanych w przygotowywaniu posiłków.
Categories: Bezpieczeństwo
Tagi: DDD, DDD Bielsko Biała, deratyzacja, dezynfekcja, dezynsekcja
Prawidłowe prowadzenie prac ogrodowych. Wykorzystanie kabiny lakierniczej w przemyśle.
Kategorie
- Automatyczna identyfikacja
- Bez kategorii
- Bezpieczeństwo
- Bielsko Biała
- Biznes
- Budowa domów
- Budownictwo
- Bydgoszcz
- Drukarki i materiały
- Edukacja
- Elektronika
- Finanse i ekonomia
- Firmy
- Fotografia
- Gastronomia
- Gry komputerowe
- Instalacje
- Internet
- Klimatyzacja i wentylacja
- Kody kreskowe
- Komputery
- Maszyny budowlane
- Motoryzacja
- Myślistwo
- Narzędzia
- Narzędzia budowlane
- Nawadnianie
- Nieruchomości
- Obuwie
- Odzież
- Ogród
- Ogrzewanie
- Optyka
- Pomoc drogowa
- Pompy i odwadnianie
- Prawo
- Projekty budowlane
- Przemysł
- Regionalne
- Reklama
- Rolnictwo
- Rozrywka
- Rybnik
- Sieci komputerowe
- Sklepy
- Sztuka
- Transport
- Turystyka
- Umeblowanie
- Uroda i moda
- Warszawa
- Wesela
- Wyposażenie wnętrz
- Zdrowie
- Zwierzęta