• Informacje
Jacquet-polskaNowości, aktualności, przegląd rynku
  • Informacje
Menu
  • Informacje
  • Regularne przeprowadzanie dezynfekcji.

    02/04/2017 grawertop 0

    dezynfekcja_1Dezynfekcja to innymi słowy zabieg odkażania, mający na celu likwidację wszelkich, szkodliwych, drobnoustrojów, które przebywają na powierzchniach i przedmiotach użytkowych. Praktycznie rzecz biorąc, każdy lokal gastronomiczny ma obowiązek przeprowadzania regularnej dezynfekcji każdego dnia, oraz okresowej, ścisłej dezynfekcji całego zaplecza kuchennego. Tylko w ten sposób można bowiem zagwarantować odpowiedni poziom czystości podczas przygotowywania posiłków, a trzeba pamiętać, iż kuchnia, to jedno z tych miejsc, gdzie wszelkie mikroorganizmy rozwijają się najszybciej i mogą negatywnie wpływać na bezpieczeństwo przygotowywanych posiłków.

    Co dalej w tekście?

    • Regularna dezynfekcja codzienna.
    • Metody przeprowadzani dezynfekcji.
    • Podsumowanie

    Regularna dezynfekcja codzienna.

    DO zdecydowanie najważniejszych będzie tutaj należeć dezynfekcja codzienna, realizowana przez personel, która ma na celu nie dopuścić do rozwoju mikroorganizmów, szkodliwych dla pożywienia. W tym celu, każdego dnia, na bieżąco, należy przeprowadzać mycie powierzchni użytkowych oraz naczyń kuchennych przy zastosowaniu odpowiednio dobranych w tym celu detergentów. Niemniej jednak okresowo, należy także przeprowadzać dezynfekcję ścisłą, najlepiej realizowaną przez wyspecjalizowane w tym zakresie przedsiębiorstwa, dysponujące rozległą wiedzą, doświadczeniem, oraz niezbędnym po temu wyposażeniem.

    Metody przeprowadzani dezynfekcji.

    Aby dezynfekcja była jednak skuteczna, należy pamiętać o prawidłowym dobraniu metody jej przeprowadzania, w zależności od rodzaju mikroorganizmów, których chcemy się pozbyć. Wpływ na wybór metody odkażania, będzie mieć także sama powierzchnia, na której będziemy proces ten przeprowadzać. Do wyboru mamy metody odkażania takie, jak: oprysk drobnokroplisty, polewanie, zanurzanie (chodzi o przedmioty), posypywanie, zadymianie, zamgławianie.
    Aby skutecznie dobrać metodę dezynfekcji, należy wziąć pod uwagę wiele czynników, wśród których zdecydowanie najważniejsze jest prawidłowe rozpoznanie, z jakim rodzajem drobnoustrojów mamy do czynienia, oraz same warunki panujące na danej, odkażanej powierzchni. W zależności od wielkości odkażanej powierzchni, należy prawidłowo dobrać ilość używanego środka. W zależności od ilości występujących mikroorganizmów, należy prawidłowo dobrać stężenie zastosowanego środka, aby dezynfekcja była wystarczająco skuteczna.

    Podsumowanie

    Generalnie rzecz ujmując, należy tutaj przyznać, iż dezynfekcja jest niezbędnym procesem we wszelkiego rodzaju przedsiębiorstwach gastronomicznych, gdzie przygotowywana jest żywność. Wszędzie tam mogą bowiem gromadzić się wszelkiego rodzaju mikroorganizmy, które będą wywierać bardzo negatywny wpływ na bezpieczeństwo przygotowywanej żywności. Dlatego też, aby żywność nie stanowiło zagrożenia dla klientów lokali gastronomicznych, należy przede wszystkim przeprowadzać regularnie proces dezynfekcji powierzchni użytkowych, oraz wszystkich naczyń, wykorzystywanych w przygotowywaniu posiłków.

    Categories: Bezpieczeństwo

    Tagi: DDD, DDD Bielsko Biała, deratyzacja, dezynfekcja, dezynsekcja

    Prawidłowe prowadzenie prac ogrodowych. Wykorzystanie kabiny lakierniczej w przemyśle.

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Kategorie

  • Automatyczna identyfikacja
  • Bez kategorii
  • Bezpieczeństwo
  • Bielsko Biała
  • Biznes
  • Budowa domów
  • Budownictwo
  • Bydgoszcz
  • Drukarki i materiały
  • Edukacja
  • Elektronika
  • Finanse i ekonomia
  • Firmy
  • Fotografia
  • Gastronomia
  • Gry komputerowe
  • Instalacje
  • Internet
  • Klimatyzacja i wentylacja
  • Kody kreskowe
  • Komputery
  • Maszyny budowlane
  • Motoryzacja
  • Myślistwo
  • Narzędzia
  • Narzędzia budowlane
  • Nawadnianie
  • Nieruchomości
  • Obuwie
  • Odzież
  • Ogród
  • Ogrzewanie
  • Optyka
  • Pomoc drogowa
  • Pompy i odwadnianie
  • Prawo
  • Projekty budowlane
  • Przemysł
  • Regionalne
  • Reklama
  • Rolnictwo
  • Rozrywka
  • Rybnik
  • Sieci komputerowe
  • Sklepy
  • Sztuka
  • Transport
  • Turystyka
  • Umeblowanie
  • Uroda i moda
  • Warszawa
  • Wesela
  • Wyposażenie wnętrz
  • Zdrowie
  • Zwierzęta

Strony

  • Informacje

Najnowsze wpisy

  • Bezsenność u dzieci oraz sposoby jej zwalczania.
  • Prowadzenie gospodarstwa rolnego.
  • Zdrowa skóra to podstawa.
  • Podstawowe urządzenia chłodnicze dla gastronomii
  • Ekologiczny brykiet drzewny

Recent Posts

  • Bezsenność u dzieci oraz sposoby jej zwalczania.
  • Prowadzenie gospodarstwa rolnego.
  • Zdrowa skóra to podstawa.
  • Podstawowe urządzenia chłodnicze dla gastronomii
  • Ekologiczny brykiet drzewny
  • Usługi lakiernicze i ich świadczenie na wysokim poziomie.
  • Jak odrobaczyć psa?
  • Kamienne wykończenia w pomieszczeniach mieszkalnych.
  • Odwadnianie igłofiltrami na przemysłową skalę.
  • Inwestycja w łyżkę z przesiewaczem.

Tag Cloud

    apter.pl Bielsko Biała Bonimed bonimed.pl damska odzież myśliwska dolasu.pl dulemba fitoterapia Gastronomia gniazdka elektryczne granit Harkila hotele hotel Elbrus hotel w górach hotel w szczyrku hurtownia łożysk Jahti Jakt marmur Myślistwo nalowy.pl obowiązkowe rolnicze ubezpieczenia odzież myśliwska pomoc drogowa pompy pompy budowlane pompy zatapialne produkcja brykietu przeładunek towarów sklepy myśliwskie sukienki okolicznościowe Szczyrk tonery trekking trekking w alpach ubezpieczenie rolne ubezpieczenie rolnicze usługi magazynowe wyposażenie gastronomiczne zabawki zioła ziołolecznictwo zrembud łożyska łożyska samochodowe

Pages

  • Informacje

Search

Copyright © 2013 Jacquet-polska Theme created by PWT. Powered by WordPress.org